Monitorowanie parametrów w procesach pasteryzacji i sterylizacji w przemyśle spożywczym
Procesy termiczne w przemyśle spożywczym
Monitorowanie, rutynowa kontrola i walidacja
Aby móc oferować swoje produkty na rynku oraz być konkurencyjnym należy dokładnie monitorować przebieg procesów termicznego utrwalania produktów aby był on bezpieczny oraz atrakcyjny dla Konsumenta. Bezpieczeństwo uzyskujemy dzięki inaktywacji drobnoustrojów chorobotwórczych oraz form wegetatywnych innych drobnoustrojów np. w procesie pasteryzacji lub na całkowitym zniszczeniu wszelkich form drobnoustrojów w procesie sterylizacji.
Atrakcyjność dla Konsumenta uzyskujemy poprzez zachowanie wartości odżywczych, dobrych walorów smakowych oraz wizualnych. Najlepsza korelacja tych dwóch zmienych przynosi najlepsze efekty, najwyższą jakość produktu, zadowolenie Klienta oraz zysk.
Pobierz folder – Proces termiczny