![](https://envag.com.pl/wp-content/uploads/2025/01/ebro-blog-pomiary-wpv_400x400_center_center.jpg)
Rejestratory firmy Ebro w monitorowaniu procesu pasteryzacji i łańcucha chłodniczego
24 stycznia 2025 | Baza wiedzy
Kontrola jakości produkcji oraz weryfikacja ciągłości łańcucha chłodniczego ma zasadnicze znaczenie dla utrzymania bezpieczeństwa żywności czy leków. Skuteczne nadzorowanie tych obszarów pozwala zapewnić odpowiednią jakość produktów na każdym etapie wytwarzania, magazynowania i dystrybucji. W tym artykule omawiamy rolę rejestratorów danych w procesie pasteryzacji oraz monitoringu łańcucha chłodniczego.
Ebro – innowacyjne technologie pomiarowe najwyższej klasy
Firma Ebro jest uznanym na międzynarodowym rynku producentem zaawansowanych technologicznie, precyzyjnych i wytrzymałych rejestratorów i urządzeń pomiarowych dla odbiorców z wielu branż i sektorów gospodarki. Ponad 25 lat doświadczenia w produkcji urządzeń pomiarowych, certyfikacja TÜV-Germany dla produkowanego sprzętu walidacyjnego oraz pełna zgodność z wymaganiami obowiązujących norm międzynarodowych to główne powody, dla których Ebro jest jednym z wiodących dostawców rejestratorów na całym świecie.
Rejestratory Ebro znajdują zastosowanie m.in. w branży medycznej, produkcji żywności czy szeroko rozumianym sektorze farmaceutycznym, umożliwiając precyzyjny pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności oraz innych parametrów fizycznych, zależnie od typu rejestratora i jego konfiguracji oraz akcesoriów dodatkowych.
Rejestratory w procesie pasteryzacji
Pasteryzacja to w branży spożywczej proces obróbki termicznej, polegający na podgrzewaniu produktów do ściśle określonej temperatury przez precyzyjnie ustalony czas w celu skutecznej eliminacji patogenów oraz mikroorganizmów. Żywność pasteryzuje się, aby przedłużyć jej trwałość i termin przydatności do spożycia bez zmiany jej wartości odżywczych oraz walorów smakowych, dlatego proces pasteryzacji wymaga precyzyjnego monitorowania temperatury i czasu trwania. Zbyt niska temperatura może nie zlikwidować wszystkich patogenów, natomiast zbyt wysoka negatywnie wpłynie na smak i jakość produktu.
Rejestratory umożliwiają precyzyjne monitorowanie temperatury, w jakiej przebiega proces pasteryzacji, a także archiwizację wykonanych pomiarów w celu późniejszej weryfikacji całego procesu. Na terytorium Unii Europejskiej regulacje dotyczące monitorowania parametrów procesów produkcyjnych są niezwykle restrykcyjne, co w praktyce oznacza konieczność prowadzenia stałego monitoringu pasteryzacji oraz dokumentowania danych dotyczących temperatury i czasu – zwłaszcza w przypadku produktów wymagających zachowania konkretnych warunków termicznych.
Monitorowanie procesu pasteryzacji – rejestratory Ebro dostępne w ofercie OMC Envag
Dostępne w naszej ofercie rejestratory danych firmy Ebro z serii EBI 11 i EBI 12 to urządzenia zaprojektowane do monitorowania procesu pasteryzacji w szeroko rozumianym przemyśle spożywczym, a także do zastosowań w sektorze medycznym i farmaceutycznym. W zależności od modelu, urządzenia mogą być wyposażone w różnego rodzaju akcesoria dodatkowe, zwiększające ich funkcjonalność.
Aktualnie w ofercie posiadamy między innymi następujące rejestratory danych z serii EBI:
- EBI 11-T230 – rejestrator do pomiaru temperatury w butelkach, puszkach, butelkach z sondami itp.;
- EBI 11-T231 – rejestrator do kontroli bezpieczeństwa żywności i procesu pasteryzacji;
- EBI 12-T21X – rejestrator ze sztywną sondą poziomą, przeznaczony do kontroli procesu pasteryzacji. Dzięki poziomemu ustawieniu sondy umożliwia zamocowanie wewnątrz puszek bądź innych opakowań;
- EBI 12-T46X – rejestrator z sondami temperatury o różnej wysokości, przeznaczony do kontroli procesu pasteryzacji produktów w butelkach;
- EBI 12-T101 – rejestrator temperatury do rutynowych kontroli, przeznaczony do aplikacji kriogenicznych, suchych chłodnic, myjek czy dezynfektorów;
- EBI 12-T265 – rejestrator danych przeznaczony do kontroli procesu pasteryzacji głównie w butelkach przy użyciu igły wkładanej do opakowania z zewnątrz.
SL 4102 Zestaw do pasteryzacji/sterylizacji
Rejestratory w monitorowaniu łańcucha chłodniczego
Łańcuch chłodniczy to w pewnym uproszczeniu ogół czynności podejmowanych w celu zapewnienia właściwej temperatury dla produktów, które wymagają utrzymania odpowiednich warunków termicznych od chwili wyprodukowania do momentu zużycia. Co ważne, dotyczy to nie tylko żywności (szczególnie mrożonej), ale także wielu produktów medycznych (leki, szczepionki), jak również środków chemicznych czy materiałów stosowanych w fotografii.
Kluczowe znaczenie ma odpowiedni dobór temperatury i ograniczenie jej wahań do minimum na każdym etapie łańcucha chłodniczego. W praktyce oznacza to konieczność stałego monitoringu temperatury produktów nie tylko podczas ich magazynowania, ale przede wszystkim podczas transportu, a zwłaszcza załadunku i rozładunku, aby uniknąć potencjalnych zmian jakości wynikających z niezachowania stabilności temperatury. Rejestratory danych pozwalają monitorować temperaturę na poszczególnych etapach łańcucha chłodniczego w czasie zbliżonym do rzeczywistego.
Monitorowanie łańcucha chłodniczego – rozwiązania firmy Ebro
Monitorowanie łańcucha chłodniczego jest szczególnie ważne w branży spożywczej, a także w sektorze medycznym i farmaceutycznym, ponieważ nawet minimalne odchylenia od optymalnej temperatury mogą negatywnie wpłynąć na jakość żywności czy leków. W aktualnej ofercie posiadamy rejestratory temperatury firmy Ebro z serii EBI 12-T101, które posiadają wewnętrzną sondę temperatury umożliwiającą monitorowanie temperatury w zakresie od -90°C do 85°C z dokładnością do 0,3°C nawet do 1000 godzin.
Podsumowanie
Zastosowanie rejestratorów firmy Ebro ułatwia precyzyjne monitorowanie i archiwizację danych w procesach pasteryzacji oraz pozwala skutecznie kontrolować ciągłość łańcucha chłodniczego. Dzięki temu producenci i dostawcy żywności mogą nie tylko łatwiej spełnić obowiązujące wymogi prawne, ale przede wszystkim chronić konsumentów swoich produktów przed zagrożeniami zdrowotnymi oraz optymalizować procesy produkcyjne i logistyczne tam, gdzie jest to konieczne.
W razie pytań dotyczących rejestratorów firmy Ebro dostępnych w ofercie OMC Envag zapraszamy do kontaktu – nasi specjaliści chętnie odpowiedzą na pytania i wyjaśnią wątpliwości.
Zobacz również
![](https://envag.com.pl/wp-content/uploads/2023/08/programowanie-plc-wpv_300x300_center_center.jpg)
Programowalne sterowniki logiczne (sterowniki PLC, od ang. Programmable Logic Controller) stanowią kluczowe elementy praktycznie każdego współczesnego systemu automatyki przemysłowej. Ich zasadniczym zadaniem jest sterowanie pracą maszyn i urządzeń dzi …
![](https://envag.com.pl/wp-content/uploads/2023/06/DSC03606-scaled-wpv_300x300_center_center.jpg)
Firma OMC Envag wzięła udział w VIII Seminarium „Eksploatacja zakładów TPOK – doświadczenia”, które odbyło się w dniach 20-22 czerwca 2023 r. w Białymstoku. Organizatorem spotkania było Wydawnictwo „Nowa Energia”, a partnerem tegorocznej edycji było Pr …
![](https://envag.com.pl/wp-content/uploads/2023/06/Obraz3-scaled-wpv_300x300_center_center.jpg)
OMC Envag wziął udział w II Konferencji „Wodór w Gospodarce”, która odbyła się 13 czerwca 2023 r. w Warszawie. Druga edycja konferencji, organizowanej przez Wydawnictwo „Nowa Energia”, stworzyła platformę wymiany doświadczeń dla specjalistów przedsiębi …
![OMC Envag na Targach WOD-KAN 2023](https://envag.com.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_9138-scaled-wpv_300x300_center_center.jpg)
Tegoroczna edycja targów WOD-KAN 2023 już za nami! To były dla nas dni pełne ciekawych spotkań i inspirujących rozmów. Dziękujemy za odwiedziny naszego stoiska oraz zainteresowanie naszymi rozwiązaniami. Po raz kolejny, choć w nieco innej aranżacji, du …
![](https://envag.com.pl/wp-content/uploads/2021/06/background-analiza-barwy-dark-wpv_300x300_center_center.jpg)
Barwa jest jedną z istotnych cech wielu produktów (np. w branży spożywczej czy przemyśle), dlatego możliwość precyzyjnego, jednoznacznego zdefiniowania barwy danego wyrobu przy użyciu znormalizowanych standardów ma fundamentalne znaczenie w przypadku o …
![](https://envag.com.pl/wp-content/uploads/2021/02/background-2-scieki-kontrola-sciekow-wpv_300x300_center_center.jpg)
Prawidłowość pobrania próbki ścieków przekłada się na jej reprezentatywność, a tym samym ma kluczowy wpływ na uzyskane wyniki badań danej próbki i ewentualne dalsze decyzje, jakie mogą być podejmowane w oparciu o te wyniki. Z tego względu konieczne jes …