Przemysł tytoniowy

Monitorowanie temperatury, ciśnienia i wilgotności

Pomiary wilgotności/grubości

Analiza barwy

Palniki gazowe

Palniki zapalające

Monitorowanie temperatury, ciśnienia i wilgotności online

Rejestratory temperatury i wilgotności firmy EBRO. Profesjonale rejestratory temperatury, ciśnienia i wilgotności z bezprzewodowym odczytem danych w czasie rzeczywistym, ph –metry i refraktometry oraz analizatory jakości oleju. Urządzenia stosowane w szpitalach do monitorowania pracy sterylizatorów, myjek dezynfektorów oraz walidacji procesów sterylizacji i dezynfekcji, w przemyśle farmaceutycznym do monitorowania procesu sterylizacji oraz monitorowania temperatury w transporcie i podczas magazynowania. W  przemyśle spożywczym np. do kontroli procesów pasteryzacji, badania  jakości oleju oraz do pomiaru temperatury i ph.

Pomiary wilgotności/grubości

Głowice pomiarowe służą do ciągłego pomiaru w czasie rzeczywistym parametrów takich jak : wilgotność, grubość, gramatura, zawartość tłuszczu, białka i cukru. Pomiar i kontrola tych parametrów jest kluczowa dla prawidłowego przebiegu procesu oraz dla zapewnienia najwyższej jakości produktów. Firma NDC Technologies dysponuje szeregiem rozwiązań pozwalających na stworzenie systemu o odpowiedniej konfiguracji i specyfikacji dostosowanym do indywidualnych potrzeb Klienta. Głowice pomiarowe mogą działać na zasadzie pomiaru energii: bliskiej podczerwień (NIR), izotopowym- gamma, beta, laser, promieni X . Typ pomiaru może być punktowy lub skanujący parametry także w poprzek produktu. Ze względu na ciągłość pomiaru możemy podzielić nasze urządzenia na dwa typy : działające w trybie on-line ( ciągły pomiar w czasie rzeczywisty) i at-line – pomiar próbki z szybkim odczytem danych. Nasze urządzenia pracują między innymi przy pomiarze wilgotności : biomasy, minerałów, granulatów , papieru, włóknin, drewna, tytoniu, tworzyw sztucznych, produktów spożywczych, paszy. Pomiarze grubości i gramatury folii w tym folii wielowarstwowych barierowych, papieru, tektury, produkcji etykiet i taśm – warstwy na bazie wody i organicznej na papierze i folii. Pomiarze zawartości tłuszczu, białka, cukru i wilgoci produktach spożywczych –mięso, mleko w proszku, kawa i herbata oraz czekolada.

Infralab 710

System bezkontaktowego i ultraszybkiego pomiaru wilgotności oraz analizy białka, kolagenu, tłuszczu, cukru w produktach spożywczych

INFRALAB 710 jest wolnostojącym działającym niezależnie urządzeniem do ultraszybkiego i bezkontaktowego pomiaru wilgotności oraz innych parametrów (np. zawartości tłuszczu, cukrów, białek, kolagenu i nikotyny) produktów spożywczych. Dzięki zastosowaniu mierników INFRALAB 710 możliwa jest obserwacja zmian parametrów substancji z wyjątkowo krótkim czasem odpowiedzi. Dzięki uniwersalności konstrukcji INFRALAB 710 znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, chemicznym, tekstylnym, drzewnym oraz przy produkcji ceramiki i wielu innych produktów.

ZASTOSOWANIA:

  • Dokładny pomiar wilgotności w:
    • produktach spożywczych takich jak: cukier, mąka, skrobia, płatki śniadaniowe, kawa, czekolada, herbata, mleko w proszku
    • karmie dla zwierząt, mączce sojowej, mączce rybnej, nasionach oleistych
    • proszkach farmaceutycznych – kontrola procesu suszenia proszków farmaceutycznych w suszarkach fluidalnych
    • tytoniu, wiórach drzewnych, płytach wiórowych, drewnie, fornirze, korku
    • proszkach ceramicznych, cemencie, piasku, glinie, mieszankach budowlanych, minerałach (rudy miedzi, ołowiu, niklu, bentonit, kaolin, wapień, boksyt, dolomit, kreda, inne)
    • chemikaliach takich jak: detergenty, granulaty gumowe i tworzywa sztuczne, materiały wybuchowe, celuloza, żywice
  • Dokładny i równoczesny pomiar wilgotności oraz zawartości nikotyny i/lub cukrów w różnych rodzajach tytoniu
  • Dokładny i równoczesny pomiar wilgotności oraz zawartości glutenu w mące
  • Dokładny i równoczesny pomiar wilgotności oraz zawartości białka, cukrów i łuszczów w produktach spożywczych
  • Dokładny i równoczesny pomiar wilgotności oraz zawartości oleju w czipsach i produktach z nasion oleistych (rzepak, oliwki, inne)

Analiza barwy

Rozpoznawanie barwy jest subiektywne. Istnieje ogromna ilość określeń kolorów i ich intensywności, a każdy z nas kieruje się indywidulną skalą.

Tymczasem w procesach produkcji w różnych gałęziach przemysłu od tworzyw sztucznych po browary czy rafinerie właściwe określenie barwy, połysku produktu i zdefiniowanie tych parametrów w oparciu o znormalizowane standardy odgrywa kluczową rolę w ocenie jakości procesu i produktu końcowego.

Zdarza się i tak, i to wcale nierzadko, że wyjątkowy kolor produktu staje się marką samą w sobie, synonimem producenta, jak np.: słynny czerwony kolor Ferrari

Palniki gazowe

Palniki na gaz ziemny, gaz LPG lub gaz technologiczny, o mocy od 15 kW do 4,5 MW. Stosowane w przemyśle metalurgicznym, w piecach hartowniczych, wyżarzających, ceramicznych, klinkierowych, w przemyśle chemicznym. Maks. temperatura powietrza do spalania: do 400 C.

Systemy i aplikacje dla sektora przemysłu tytoniowego

Pomiar on-line związków lotnych w tytoniu

Każdy kto ma do czynienia z procesem przetwarzania tytoniu wie, że prawidłowe określenie zawartości wilgoci jest kluczowe dla tego procesu. Po bardzie …

Precyzyjne pomiary on-line i at-line w przemyśle tytoniowym

Precyzyjny pomiar wilgotności ma strategiczny wpływ na przebieg głównego procesu: kontrola wilgotności mieszanki jest niezbędna do utrzymania optymaln …