Pomiar wilgotności oleju I stopnia zbrązowienia

Smak, Tekstura oraz Wygląd to kluczowe atrybuty jakości chipsów wpływające na sukces produktu spożywczego na rynku. Niezwykle istotne znaczenie posiada kontrola takich parametrów produktu jak wilgotność, kolor oraz zawartość oleju w procesie produkcji. Kontrola ta ma na celu zapewnienie powtarzalności konsystencji i świeżości produktu, wymaga to jednak zastosowania wielu technik analitycznych.

Firma NDC Technologies zintegrowała pomiar Stopnia Wypieczenia oraz Stopnia Zbrązowienia (BOD) z analizatorami on-line MM 710e oraz at-line InfraLab aby zapewnić równoczesny pomiar wilgotności, oleju i BOD.

Oszacowanie optymalnego stopnia zbrązowienia produktu na linii produkcyjnej może być wysoce subiektywne i sprowadzać się do poziomu percepcji koloru operatora procesu. Podejście firmy NDC do pomiaru stopnia wypieczenia przypomina reakcję ludzkiego oka na zmiany stopnia brązowienia. To umożliwia wystandaryzowanie pożądanego koloru produktu dla operatora linii, gdzie produkt poddawany jest pieczeniu lub smażeniu.

Więcej informacji:

http://kontrola-pieczenia-i-smazenia.envag.com.pl/